Schoon tuinmeubilair

Tuinmeubilair

Wat is de beste manier om tuinmeubelen schoon te maken? Welk verschil maakt het materiaal bij het schoonmaken? Welke reinigingsmiddelen en huismiddeltjes zijn geschikt voor tuinmeubelen van hout, metaal en kunststof? Is alleen schoonmaken voldoende of heeft het meubel daarna een beschermende behandeling nodig? Wanneer kan ik tuinmeubelen het beste schoonmaken? Al deze en meer vragen over het schoonmaken van tuinmeubelen beantwoorden we hier.

Het is schoonmaakdag! Vandaag is het de beurt aan de tuinmeubelen! Lees hier hoe u uw tuinmeubelen kunt reinigen en verzorgen, zodat ze vanaf het begin hun uiterlijk behouden of een nieuwe glans geven. Enerzijds laten we u de beste reinigingsmethoden zien om alledaags vuil van uw tuinmeubelen te verwijderen en anderzijds de beste reinigingsmiddelen hiervoor. Waarbij we de reinigingsmiddelen voor tuinmeubelen onderscheiden in in de handel verkrijgbare reinigingsmiddelen en huishoudelijke producten. Emmers, poetslappen en schrobborstels klaar? Laten we gaan!

De beste schoonmaakproducten voor het schoonmaken van tuinmeubelen

Tuinmeubelen of een tuinset lounge zijn ofwel uit

  • Hout (ook rotan/wicker)
  • metaal
  • of kunststof (ook polyrattan gaas van kunststof)

gemaakt. Net als bij het dagelijks gebruik laten ook de zon, regen, vorst, wind en vocht van onderen hun sporen na op de meubelen, waarbij de materialen soms anders reageren op de weersomstandigheden waaraan je buitenshuis wordt blootgesteld. Voor elk tuinmeubel zijn er reinigingsmethoden en reinigingsmiddelen voor materiaalspecifieke reiniging en onderhoud, die we hieronder aan u presenteren: Comfort plus een feelgood-sfeer: de teakhouten tuintafel is stevig en modern.

Algemene reinigingsinstructies

Als het gaat om het reinigen en onderhouden van houten meubelen, hangt het af van het hout waaruit het is gemaakt:

Als u oudere houten meubelen in de tuin heeft staan, zijn deze meestal gemaakt van naaldhout, bijvoorbeeld lokaal grenen of sparrenhout, dat ook vaak is gelakt. Met zijn zachthouten structuur is dit zachthouten meubel minder bestand tegen weer en wind dan hardhout (zie hieronder). Dit maakt ze vatbaarder voor vuil en vocht – beide ideale omstandigheden voor microben om te koloniseren. Om het meubel er goed uit te laten zien en lang stabiel te houden, moet je het niet alleen schoonmaken, maar indien nodig nog beter: regelmatig schuren, houtbescherming aanbrengen en naar wens behandelen (olie, glazuur, zie ook onderstaande vraag). De veelal goedkope zachthouten tuinmeubelen vragen daarom een ​​uitgebreide reiniging, verzorging en zelfs onderhoud.

Heeft u daarentegen moderne tuinmeubelen van hout, dan profiteert u van de vaak geïmporteerde, resistente houtsoorten die doorgaans worden gebruikt: teak, robinia, eucalyptus of ceder. Deze behoren tot de langzaam groeiende en dus hardere houtsoorten (hardhout). Naast de sterkere houtstructuur brengen deze hardhoutsoorten vaak hun eigen natuurlijke houtbescherming, die gebaseerd is op de kracht van bepaalde oliën. Deze fungeren naast een beschermende barrière tegen vocht vooral als UV-bescherming (zoals een impregnering) en voorkomen de afbraak van de houteigen stof lignine, waardoor het hout niet zo snel vergrijzing in de zon. De olie in het “hard hout” bespaart u dus een extra houtbeschermingsbehandeling.

Belangrijk: Aan het begin, in het midden en aan het einde van elk tuinseizoen, d.w.z. drie keer per jaar, moet u houten tuinmeubelen idealiter reinigen. Houten tuinmeubelen dienen minimaal één keer per jaar schoongemaakt te worden.

Bewezen huismiddeltjes voor het reinigen van houten meubels Een soda-zetmeelbrij (helpt bijzonder goed tegen groene algengroei) en zeepsop van natuurlijke zeep, kwarkzeep of zachte zeep blijken goede huismiddeltjes te zijn voor het reinigen van houten meubelen.

Meng de soda-zetmeelbeslag van standaard huishoudmaïszetmeel en soda. Los hiervoor eerst een paar eetlepels zetmeel op in een beetje water. Zet vervolgens vijf liter lauw water op en voeg meteen aan het begin het zetmeelmengsel plus 100 gram soda (natriumcarbonaat) toe. Om het zetmeel te laten zwellen, moet het geheel een keer koken. Zo ontstaat er een pasta die je nog warm op de tuinmeubelen aanbrengt (het reinigt ook de houten vlonderplanken!) en vier à vijf uur laat intrekken. Spoel daarna het vruchtvlees af met schoon water en geef de houten meubelen een geschikte houtbescherming (houtolie).

Maak het sopje van lauw water en een geschikte natuurlijke zeep, kwarkzeep of zachte zeep. Natuurlijke zeep is voordelig omdat het plantaardige oliën bevat die een hydraterende werking hebben. Wrijf vervolgens de houten delen droog met een doek.

Schoon tuinmeubilair
Schuiven naar boven