Microgreens – Superfood uit de vensterbank

Superfoods

Microgreens liggen op ieders lippen als superfood. In dit opzicht was het voor mij belangrijk om het onderwerp voor het tijdschrift Garten Flora te produceren. En ik was gefascineerd door hoeveel verschillende varianten er mogelijk zijn bij het kweken van de kleine groenten en kruiden.

Microgreens zijn gekweekte spruiten. In tegenstelling tot de spruiten, die meestal heel worden gegeten met de wortels, zaadhuid en bladeren, worden microgreens alleen met de bladeren en stengels gegeten. Omdat de wortels al te ver ontwikkeld zijn om lekker te zijn. Er zijn veel groenten en kruiden die binnenshuis kunnen worden gekweekt als microgroenten. Alfalfa, broccoli, fenegriek, dille, venkel, boerenkool, knoflook, radijs, radijs, rode biet, rode klaver en ui behoren tot de meest beproefde soorten omdat ze goed werken en de smaak van hun oorsprong het meest subtiel weerspiegelen.

Het is belangrijk om te weten dat er donkere en lichte kiemen tussen de microgreens zitten. De meeste microgreens zijn donkere kiemen. Ze ontkiemen alleen als ze de eerste dagen in het donker worden bewaard. Je zaden zullen gedijen in de gestapelde lagen van een toren van klei of getint plexiglas (gelaagde eenheden). Je kunt ze ook kweken in keramische of plastic kiemtrays of in composteerbare kweekpotten (zie foto hieronder). Mits je ze afzeeft met aarde of kokossubstraat, of een paar dagen op een donkere plaats zet. Lichte ziektekiemen zoals fenegriek of luzerne worden vaak gekweekt in kommen op fleece en watten. Je kunt hun zaden ook op een laag aarde leggen, maar zeef de zaden niet met aarde!

Nadat ik de zaden, die vooraf waren geweekt in water, dicht bij elkaar in de met aarde gevulde zaaibak had gezaaid, zeefde ik met behulp van een pollepel de donkere kiemen eraf. Het is erg belangrijk om de grond te allen tijde vochtig te houden. Dit kunt u het beste doen met een sproeier.

De bekende tuinkers en zijn superfood-collega’s

Ook kunnen slijmvormende zaden van groenten en kruiden als microgreens worden gekweekt. Denk aan de populaire tuinkers, maar ook aan basilicum en mosterd. Het is een goed idee om je zaden in kommen op zeven, watten of vlies te strooien. Je kunt ze ook ontkiemen in een ontkiemer van klei. Teelt op schermen werkt alleen bij een hoge luchtvochtigheid. De zaden moeten minstens één of twee keer per dag worden besproeid. Zodra er wortels zijn gevormd, kunt u deze ook afspoelen en vervolgens het water uit de kom gieten. Voor de zekerheid kun je de schalen ook onder een transparante folie plaatsen. De vochtigheid blijft onder hun dak.

De benodigdheden kun je onder andere bij Andriez.com kopen.

Microgreens – Superfood uit de vensterbank
Schuiven naar boven