Tomaten kweken

Tomaten

Zelf thuis tomaten kweken, dat kan!

Tomaten kweken is vrij eenvoudig en als je het goed doet zijn ze vaak nog lekkerder dan de tomaten die je in de supermarkt kunt kopen. Tomaat is een veelzijdige groente met een buitengewoon brede toepasbaarheid, maar let op de tomaat komt oorspronkelijk uit midden Amerika en is daarom niet gewend aan koude omstandigheden!

Benodigdheden om zelf tomaten te kweken:

  • Een tomaten kweekbak
  • Tomatenzaadjes
  • Compost
  • Water
  • (bamboe) stok (recht) van 1 – 1,5 mtr
  • Potgrond

Tomaten zaaien, wanneer en hoe?

Als je binnen tomaten gaat kweken kun je het gehele jaar door zaaien en ga je als volgt te werk:
Je zaait de tomatenzaadjes ongeveer 3 cm diep in goede zaaigrond in de kweekbak. Zorg ervoor dat de omgevingstemperatuur rond de 20 ºC is en niet boven de 25 ºC komt.

Tomatenplantjes verspenen

Ongeveer na anderhalve week kun je de kleine tomatenplantjes verspenen, verspenen houdt in dat je de dicht op elkaar staande tomatenplantjes uit de zaaigrond gehaald en in aparte potjes gezet. Dit mag gebeuren wanneer de plantjes minimaal 2, maar liever 3 blaadjes hebben. Het is raadzaam om alleen de mooiste en sterkste tomatenplantjes te verspenen. Je kunt ze vanaf nu verder kweken rond de 20 ºC, niet hoger.

Tomaten buiten planten

De nu nog kleine tomatenplantjes mogen naar buiten als ze ongeveer 20cm groot zijn, maar niet voordat het half mei is. Het is belangrijk om ze tot die tijd op een binnen te plaatsen op een donkere en koele plaats.
Plaats de plantjes in goede grond die je vooraf goed hebt bemest. Je kunt er een groeigeleider bijzetten van ongeveer 1 à 1,5 meter hoog, bijvoorbeeld een stevige bamboestok of iets vergelijkbaars.
Als de plantjes eenmaal naar buiten gaan liggen ziektes als de aardappelziekte op de loer, lees hier meer over de aardappelziekte bestrijden. Het is natuurlijk beter om te voorkomen dan genezen, daarom lees je hier ook hoe de aardappelziekte voorkomen kan worden.

Tomatenplant snoeien

Als de tomatenplant ongeveer 5 tomatentrossen heeft gegroeid kun je de top van de plant afknippen, op deze manier gebruikt de tomatenplant al zijn energie om de tomaten te voeden in plaats van zelf te groeien.

Omgeving van de tomatenplant

Als de tomatenplant uiteindelijk in de tuin staat, of op het balkon bijvoorbeeld is het belangrijk dat j er op let dat de plant goed in de zon staat en dus niet in de schaduw terecht komt. Het is wel van belang dat de tomaten zelf NIET in fel zonlicht terecht komen. Dan kunnen ze lelijk van kleur worden of barsten en scheuren gaan vertonen.
Zet de planten in een ruime hoeveelheid compost en geef ze als je ze net naar buiten hebt gedaan een aantal keren flink veel water. Als de tomatenplant en de tomaten eenmaal goed groeien is extra compost of voeding niet meer nodig en hoef je ze ook geen water meer te geven.
Wel moet je extra water geven na droge perioden en extra warme dagen natuurlijk.

Tomaten kweken
Schuiven naar boven