Terrasheater en co.

Terras Heater

Terrasheaters zorgen er, net als een terrasheater, voor dat we in de winter en op de eerste koelere lentedagen comfortabel op het terras kunnen zitten zonder te vriezen. Maar sommige zomeravonden kunnen ook gevoelig koud zijn – goed voor wie een terrasheater heeft! Lees hier waar je op moet letten bij het kopen van een terrasheater of warmtestraler en welke alternatieven er zijn.

Terrasheaters, zoals een terrasheater, zorgen ervoor dat we in de winter nog gebruik kunnen maken van de tuin en dat we op de eerste koelere lentedagen comfortabel op het terras kunnen zitten zonder te vriezen. Maar zelfs sommige zomeravonden kunnen gevoelig koud zijn – goed voor degenen die een terrasheater hebben! Lees hier waar je op moet letten bij het kopen van een warmtestraler en welke alternatieven er zijn.

Terrasheaters zijn er tegenwoordig niet alleen in verschillende uitvoeringen en uitvoeringen. Ze verschillen ook fundamenteel wat betreft de gebruikte brandstof en het soort warmte dat wordt gegenereerd. Deze kachels worden verwarmd door middel van elektrische energie of de verbrandingswarmte van een gas.

De terrasheater op gas

De terrasheater, in zijn huidige vorm waarschijnlijk een Zweedse uitvinding, is zeker de bekendste buitenverwarmer. De paddestoelvormige modellen van roestvrij staal zijn in Duitsland vooral bekend van de horeca of van kerstmarkten, maar ook steeds meer tuinbezitters halen de kachels voor in huis. De meeste terrasheaters werken op gas (propaangas), hoewel er ook elektrische modellen in deze vorm op de markt te vinden zijn. De warmte van een gasgestookte terrasheater wordt gecreëerd doordat het gas in de gasfles die onder in de paddenstoel is opgeslagen naar boven stroomt en wordt verbrand in een brander onder de kap. Dit proces genereert warmte die het metalen lichaam onder de paddenstoelkap tot zeer hoge temperaturen verwarmt. De warmte die door de verbranding wordt gegenereerd, verzamelt zich vervolgens onder de champignonkap, die zich vervolgens als aangename allround warmte rond de terrasheater verspreidt. De meeste gaskachels zijn voorzien van een handige piëzo-ontsteking. Het grootste voordeel van een terrasheater op gas is zeker dat deze vrijwel overal op het terras of in de tuin kan worden geplaatst, ongeacht het stroomnet. Hierdoor zijn vervelende (verleng)kabels overbodig. Dankzij de zwenkwielen kan het apparaat ook snel worden verplaatst wanneer het niet in gebruik is.

Echter – en dit is zeker het grootste nadeel van een gaskachel – ben je altijd afhankelijk van de toevoer van de gebruikte gasfles. Want als dit eenmaal opgebruikt is, is de behaaglijke warmte direct voorbij. Bij deze vorm van verwarming is het belangrijk ervoor te zorgen dat er altijd voldoende gas op voorraad is.

Aangezien gasverbranding gepaard gaat met uitstoot, dient u er bij de aanschaf van een terrasheater voor te zorgen dat het apparaat zo zuinig is dat de terrasheater zo min mogelijk gas nodig heeft om te verwarmen. Hoogwaardige en energiezuinige modellen, zoals die van fabrikant Enders, zijn zo ontworpen dat ze voor de gewenste warmteafgifte minder gas verbruiken en dus minder uitstoot uitstoten. Premium-modellen hebben een traploze regeling en kunnen zo optimaal worden aangepast aan de omgevingstemperatuur. Let bij het kopen van een terrasheater ook op verschillende veiligheidsmechanismen, zeker als er kinderen of huisdieren in uw huishouden wonen en deze in de buurt van de terrasheater kunnen komen. Zo kan het een voordeel zijn dat de gasfleskamer op slot kan en de gasfles dus niet voor iedereen toegankelijk is. Een moderne, veilige gasstraler hoort ook te beschikken over een kantelbeveiliging, die ervoor zorgt dat de gastoevoer automatisch wordt uitgeschakeld zodra het apparaat dreigt om te vallen. Hierdoor is het risico op brand en explosie, dat vroeger uit de gasflessen voortkwam, nu aanzienlijk verminderd.

De terrasheater moet ook op voldoende grote afstand van gemakkelijk ontvlambare voorwerpen worden geplaatst en mag nooit binnenshuis worden gebruikt. Als je met deze zaken rekening houdt, zijn moderne terrasheaters veilige en vooral krachtige terrasheaters die voor een aangename warmte zorgen.

De elektrische terrasheaters – het alternatief uit het stopcontact

Naast de klassieke paddestoelvormige modellen zijn er de laatste tijd steeds meer elektrische terrasheaters in de meest uiteenlopende vormen op de markt gekomen. Deze halen hun thermische energie niet uit de verbranding van gas, maar uit elektrische energie uit het stopcontact. Hierdoor zijn ze niet zo flexibel in hun positionering als de terrasheaters op gas. Daarentegen zijn deze apparaten meestal zo compact dat ze bijvoorbeeld met muurbeugels aan huismuren of terrasoverkappingen kunnen worden bevestigd. Elektrische terrasheaters kunnen echter ook min of meer “mobiel” zijn.

De “pilaren” (vaak in de vorm van een piramide) worden geplaatst. De meeste van de tegenwoordig elektrisch bediende warmtestralers hebben de zogenaamde infraroodtechnologie. Het draagt ​​de stralingswarmte alleen over aan de lichamen op wiens oppervlak het raakt. Dit vermindert het warmteverlies naar de lucht, aangezien het grootste deel wordt omgezet in lichaamswarmte en de omgevingslucht slechts in zeer geringe mate wordt verwarmd. Ook is de warmte direct na het inschakelen van de warmtestraler te voelen en hoeft u niet even te wachten tot de kachel is opgewarmd. Een klein minpuntje bij infraroodstralers is echter dat de warmtestraling meestal lager is dan bij gasstralers en door het soort warmtestraling raakt de warmte alleen het zeer specifiek verwarmde lichaamsoppervlak. Dit betekent dat de kant van de kachel snel opwarmt, maar alles wat de radiator niet raakt wordt ook niet verwarmd. Koude voeten of een koude rug zijn hier vaak het gevolg van, daarom moeten er meestal meerdere radiatoren worden geïnstalleerd voor een allround warmte.

Zoals bij alle elektrische apparaten voor buiten, moet u er ook voor zorgen dat warmtestralers zijn goedgekeurd voor gebruik buitenshuis en een overeenkomstige beschermingsklasse hebben voor uw positie in de tuin. Vanwege de hoge temperaturen die daarbij optreden, mogen infraroodstralers ook niet te dicht bij licht ontvlambare objecten worden geplaatst.

Terrasheater en co.
Schuiven naar boven