Spiegelproblemen in de badkamer

Badkamerspiegel

Blinde spiegels, beslagen spiegels, donkere spiegels – uw badkamerspiegel kan problemen veroorzaken. We laten je de oorzaken zien van de vijf meest voorkomende spiegelproblemen in de badkamer en geven je handige tips om ze in een mum van tijd op te lossen.

Is de spiegel beslagen na het douchen of krijgt hij steeds meer zwarte vlekken? U kunt deze problemen eenvoudig oplossen met onze tips.

Zwarte vlekken – Blinde spiegel

In eerste instantie zijn het alleen kleine zwarte stippen die niet uitwisbaar lijken. Maar als je niet oppast, zal je spiegel uiteindelijk geen spiegel meer zijn – hij is blind geworden. Maar waarom? Vooral oude spiegels hebben vaak veel meegemaakt. Deze ronde spiegel ziet je bijna niet meer.

Een spiegel kan na verloop van tijd om vele redenen blind worden – blind betekent: de onderliggende zilverlaag, die verantwoordelijk is voor de daadwerkelijke reflectie, oxideert door microscheurtjes in het glasoppervlak. Bij blootstelling aan lucht verandert dit in zwart gespikkeld zilversulfide en na verloop van tijd wordt het beeld niet meer puur weergegeven. Dit gebeurt meestal door te veel zonnestraling – maar ook door te agressieve schoonmaakmiddelen. Blinde vlekken op de spiegel zijn pas mooi als je er doorheen kunt kijken en ze herkent als abstracte kunst.

Eerst en vooral: een zwart gevlekte of zelfs blinde spiegel zal er nooit meer als nieuw uitzien. Als u uw spiegels niet wilt verblinden, moet u ervoor zorgen dat u ze bij het ophangen niet blootstelt aan te veel zonlicht en ze voorzichtig schoonmaakt.

Maar het mooie is: de eerste tekenen – de zwarte vlekken – kunnen in ieder geval worden behandeld. Met lijnolie worden blinde vlekken weer kaal. De olie dun aanbrengen, even laten intrekken en daarna uitpoetsen. Op een gegeven moment is een spiegel die steeds blinder wordt echter niet meer te redden. Uiterlijk wanneer u uzelf niet meer herkent, dient u een nieuwe spiegel aan te schaffen. Een nieuwe zilvercoating is eigenlijk alleen de moeite waard voor spiegels met een hoge historische waarde.

De spiegel wordt bezoedeld

Zo moet de beslagen spiegel niet worden schoongeveegd: de handpalmen laten lelijke strepen achter op het spiegeloppervlak. Iedereen kent het en het is heel normaal: het gebeurt in elk huishouden dat de spiegel in de badkamer begint te beslaan na een douche of bad. Dit is niet schadelijk voor spiegels, maar voor wie de spiegel daarna wil gebruiken is aanslag gewoon vervelend. De reden hiervoor is het vocht in de badkamer – dit zet zich af op de spiegel en condenseert door de lagere temperatuur van het oppervlak. Oplossing voor helder zicht en direct gebruik van de spiegel Er zijn een paar remedies die een remedie bieden voor dit

Douche indien mogelijk met het raam open Als het raam gekanteld is, kan een groot deel van het vocht tijdens het douchen ontsnappen en condenseert het niet op de spiegel. Ook als je last hebt van schimmel in de badkamer, kan douchen met een kiepraam preventief werken, aangezien het vocht in de badkamer niet lang aanhoudt.

Met deze huishoudhulpen blijft je spiegel ook tijdens een warme douche helder. U kunt bijvoorbeeld uw spiegel gebruiken

  • Wrijf wat zeep of scheerschuim in, droog goed (!) en polijst zonder water. Het dunne zeepfilmpje is bedoeld om te voorkomen dat condens op het glasoppervlak neerslaat. U dient deze procedure ongeveer één keer per maand te herhalen.
  • Afnemen met een brillenpoetsdoekje van de drogist: Dit helpt in het algemeen tegen beslaan.
  • Wrijf in met een aardappelschijfje en veeg af met een pluisvrije doek.

Blaas de spiegel vrij met een föhn

Een föhn is niet alleen handig voor het drogen van je haar. Je kunt die vervelende mist op je spiegel ook binnen enkele seconden uitblazen. Er werd niet altijd aan gedacht om de spiegel klaar te maken met huismiddeltjes. Daarom is de föhnvariant de last-minute hulp! Doordat de warme luchtstroom van de föhn, die meer water kan opnemen dan koude lucht, het water op het spiegeloppervlak in enkele seconden verdampt.

Spiegelproblemen in de badkamer
Schuiven naar boven